Hrvatski iseljenik iz Kanade Mihajlo Starčević Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti uručio donaciju knjiga

  • Edit

U srijedu 31. kolovoza Mihajlo Starčević, hrvatski iseljenik iz Kanade, uručio je donaciju desetak vrijednih knjiga i rukopisa iz svoje bogate knjižnice predsjedniku HAZU akademiku Zvonku Kusiću. Rukopisna građa pohranjena je u Arhiv HAZU, a vrijedne i rijetke knjige odmah su obrađene i smještene u trezor Knjižnice HAZU.

  Run round the world-1a

 

 Haggadah des Kindes-1a Der Pojaz 1905-1

Pravu dragocjenost među darovanim knjigama predstavlja Dječja Hagada (Die Haggadah des Kindes = Hagadah li-yeladim) objavljena 1936. godine u Berlinu, u nacističkoj Njemačkoj svega 3 godine nakon Hitlerova dolaska na vlast. To je 2. tiskano izdanje prve dječje hagade u Europi i prvo izdanje hagade s pomičnim djelovima (prvo izd. je bilo 1933). Sadrži izvorni hebrejski tekst i usporedni prijevod na njemački jezik (Dr. A.M. Silbermann). Knjiga je izuzetno lijepa, bogato ilustrirana u bojama s pomičnim djelovima, dobro očuvana i spašena od nacističkih progona Židova kada su bile masovno uništavane sve židovske knjige.
Rijedak primjerak je i 1. izd. romana Der Pojaz austrijskog književnika Karla Emila Franzosa objavljenog posthumno 1905., a koji je također preživio nacističke progone. Do danas je sačuvano tek nekoliko primjeraka tog djela u europskim knjižnicama. Darovao je i knjigu Spomen-cvieće iz hrvatskih i slovenskih dubrava objavljenu povodom 50. godišnjice biskupstva Josipa Jurja Strossmayera u nakladi Matice hrvatske te zgodan putopis s kraja 19. st. A Run round the world or The adventures of three young Americans (1891).
Kao podsjetnik, Mihajlo Starčević darovao je 2015. godine bibliofilsko faksimilno izdanje prve tiskane knjige tzv. Gutenbergove Biblije u 42 retka tiskane oko 1455.

 

 

Additional information