155 godina djelovanja Knjižnice HAZU

7CBF8F3C-0528-40D6-9D7A-5ED0C6ED8614

29. travnja obilježavamo Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čije je osnivanje na taj datum davne 1861. godine biskup Josip Juraj Strossmayer predložio Hrvatskom saboru, a Sabor prihvatio.
Ove godine slavimo i 155 godina djelovanja Knjižnice HAZU, najstarije Akademijine jedinice (1867.-2022.).

Knjižnica HAZU je u svojim prostorijama priredila prigodnu izložbu i na taj način obilježila 155 godina kontinuiranog djelovanja. Knjižnica HAZU jedna je od najstarijih i najbogatijih knjižnica u Hrvatskoj koja je kroz svoju dugu i bogatu povijest dala značajan doprinos kroz stručnu podršku znanstveno-istraživačkom radu Akademije, a svojim istaknutim upraviteljima i djelatnicima, njihovim profesionalnim radom doprinjela je razvoju knjižničarske struke u Hrvatskoj. U sklopu izložbe dan je kronološki presjek rada Knjižnice kroz povijest, obuhvaćeni su svi ključni i prijelomni momenti u radu Knjižnice, prikazana je njezina izdavačka djelatnost, njezine zbirke među kojima se osobito ističu Zbirka Akademijinih izdanja i Zbirka starih i rijetkih knjiga.

Također je izrađena i virtualna zbirka koju možete pogledati na DiZbi portalu. Ona okuplja na jednom mjestu bibliografske jedinice tematski vezane uz povijest Knjižnice HAZU, djelatnike Knjižnice i njihove stručne i znanstvene radove.

 https://dizbi.hazu.hr/a/?pc=i&id=2474594

Additional information