Novosti Krleža

Cijenjeni korisnici,

pozivamo vas da posjetite multimedijalnu izložbu "Miroslav Krleža (1893.-1981.-2013.)", priređenu povodom 120. obljetnice Krležinog rođenja, koja će biti otvorena do kraja 2013. godine u prostoru Knjižnice. Autori izložbe su akademik Krešimir Nemec te  član suradnik Akademije dr. Tomislav Sabljak, dok je autor likovnog postava izložbe arhitekt mr. Mario Beusan.

Izložba u prvi plan stavlja Krležino književno stvaralaštvo i stoga su izložena najvažnija Krležina djela, uglavnom njihova prva izdanja, od Legende objavljene 1914. u Književnim novostima do Zapisa sa Tržiča dovršenih 1976. i objavljenih nakon Krležine smrti 1988. Po prvi put je u javnosti izložen i rukopis tog posljednjeg Krležinog djela, kao što se po prvi put mogu vidjeti i Krležine vlastoručne intervencije na naslovnicu novele Tri kavaljera frajle Melanije iz 1920. Izložene su i prve knjige Krležinih sabranih djela koje je 1923. počeo izdavati Vinko Vošicki u Koprivnici te primjerci književnih časopisa koje je Krleža pokrenuo. Slika o Krleži upotpunjena je izborom njegovih misli o pojedinim temama.
Među fotografijama iz Krležinog života na ovoj je izložbi prvi put izložena fotografija koja prikazuje Krležu tijekom donošenja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967., a posjetitelji mogu po prvi put vidjeti i fotografiju britanske kraljice Elizabete II. kako tijekom posjeta palači Akademije 1972. od njenog predsjednika akademika Grge Novaka prima na poklon bibliofilsko izdanje Krležinih Balada Petrice Kerempuha pod nazivom Kervave kronike glas.
Budući da je Krleža od 1947. do 1957. bio potpredsjednik Akademije te kraće vrijeme i vršitelj dužnosti glavnog tajnika, izložbom se želi podsjetiti na njegov doprinos radu najviše hrvatske znanstvene i umjetničke ustanove. Stoga će biti izloženi i Krležini portreti koje su izradili redoviti članovi Akademije, akademici Ljubo Babić, Josip Vaništa i Marija Ujević Galetović, a prikazat će se i crtani film I videl sem daljine meglene i kalne kojeg je 1964. prema Krležinim Baladama snimio akademik Zlatko Bourek. Posjetitelji će moći pogledati i dokumentarni film Krleža režisera Željka Senečića iz 2011., kao i poslušati snimku Krležina glasa iz 1981.

Additional information