Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Dana 22. veljače obilježavamo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, a cijeli mjesec je u znaku glagoljice. Obilježava se od 2019. u spomen na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora u čijem kolofonu nalazimo zapisano:

Lĕt gospodnjih 1483. meseca pervara (veljača) dni 22. ti misali biše svršeni.

Spomendan je proglasio Hrvatski sabor na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je time želio skrenuti pozornost javnosti i osvijestiti svim govornicima hrvatskoga jezika važnost hrvatskog glagoljičnoga pisma, njegove vrijednosti i ljepote.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta po kojem smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

Misal je najstarija hrvatska tiskana knjiga i prvi misal koji nije pisan na latinskom jeziku i pismu, već na hrvatskom jeziku i pismu.  Otisnut je na Dan Katedre sv. Petra, koji se od IV. stoljeća obilježava 22. veljače, kao znak jedinstva Crkve sazidane na apostolu Petru. Točno mjesto tiskanja i nakladnik Misala nisu utvrđeni.

Misal  je tiskan na glagoljici, pismu srednjovjekovne Hrvatske, prisutnomu od IX. ili X. stoljeća. Korištena je novija uglata glagoljica, koja se razvila iz starije, oble glagoljice, a često se naziva i ustavnom glagoljicom zbog uspravnih i odvojenih slova, što daje dojam svečanoga pisma, prikladnoga za liturgijske kodekse. Danas je sačuvano samo 11 nepotpunih primjeraka Misala, od čega se šest nalazi u Hrvatskoj, a pet u inozemstvu. Dva primjerka nalaze se u Knjižnici HAZU.

Za ovu prigodu su u predvorju Knjižnice u specijalnoj Gaylord vitrini za staru knjigu izloženi prvi tiskani Misal po zakonu rimskoga dvora i posljednji otisnuti glagoljski misal tzv. Parčićev misal. Uz vitrinu, izloženo je i 5 panoa posvećenih hrvatskom glagoljskom knjigotiskarstvu koji su dio veće izložbe ¸”Gutenberg i Hrvati”. Autorica tekstova na panoima je akad. Anica Nazor, a grafičko oblikovanje i prijelom je napravio Zlatko Rebernjak (Grafički studio FORMA ULTIMA), 2017.

Izložba će biti otvorena za razgled tijekom cijelog mjeseca veljače u predvorju Knjižnice HAZU radnim danom od 9 do15h.