Marko Antun de Dominis – pogled u novo doba

Do 29. listopada 2024. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici posjetite izložbu pod nazivom Marko Antun de Dominis – pogled u novo doba. Ideja o izložbi pokrenuta je kroz projekt Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu, koji djeluje u sklopu Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a povodom 400. obljetnice smrti Marka Antuna de Dominisa, hrvatskog humanista, teologa, znanstvenika i filozofa, jedne je od najznačajnijih duhovnih pojava Europe na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Izložba je realizirana u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja obilježava 130. obljetnicu osnutka Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK te uz suorganizatore Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu i Družbu Braća Hrvatskoga Zmaja.

Izložbom se željelo oživjeti sjećanje i odati počast ovom znamenitom hrvatskom humanistu za postignuća kojima je zadužio hrvatsku i europsku kulturnu i znanstvenu baštinu.

Autorica izložbe dr. sc. Marijana Borić konceptualno je podijelila izložbu u tri dijela. Prvi dio izložbe donosi kronološki prikaz Dominisova života i rada. Drugi dio obuhvaća pretiske njegovih najvažnijih djela, dok treći dio predstavlja znanstvenu, stručnu i popularnu literaturu o Dominisu.

Zanimljiv dodatak izložbi su edukativne interaktivne računalne igre koje omogućuju posjetiteljima da se na zabavan način upoznaju s radom i životom Marka Antuna de Dominisa.

Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pružila je stručnu podršku autorici u projektu Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu.