Knjižnica HAZU – riznica glagoljaške baštine

 

Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti unutar svoje bogate Zbirke starih i rijetkih knjiga u trezoru čuva reprezentativnu zbirku glagoljskih tiskanih knjiga.

Zbirka ima ukupno 28 glagoljskih naslova, a 62 primjerka. Taj podatak nam govori da je dosta djela sačuvano u više primjeraka. No ipak, svaki primjerak knjige iz zbirke je jedinstven s obzirom na uvez, brojne rukopisne zapise na marginama i drugo. Radi se o vrlo rijetkim izdanjima, sačuvanima u svega nekoliko primjeraka na svijetu, po velikim svjetskim knjižnicama, i stoga je ova naša zbirka neprocjenjiva riznica glagoljaške pisane baštine.

Većina glagoljskih knjiga dospjela je u Knjižnicu otkupom privatne knjižnice Ivana Kukuljevića Sakcinskoga (1816.-1889.), istaknutog hrvatskog povjesničara, političara, bibliofila i bibliografa, koju je Akademija otkupila još davne 1868. godine. Duplikati i triplikati pojedinih djela mogu se pripisati ostalim privatnim zbirkama, kao onima slavista Ivana Milčetića (1853.-1921.), književnika i filologa Frana Kurelca (1811-1874), svećenika i povjesničara Ivana Krstitelja Tkalčića (1840.-1905.).

Najstarije hrvatske knjige tiskane na glagoljici zastupljene u fondu kronološkim redom:

1. Hrvatski prvotisak Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. (dva nepotpuna primjerka)

2. Izdanja Senjske tiskare (1507./1508.) – Naručnik plebanušev, Korizmenjak, Transit svetoga Jerolima i Mirakuli slavne dêve Marie

3. Misal Pavla Modrušanina tiskan u Veneciji 1528. godine

4. Izdanja Kožičićeve tiskare u Rijeci: Kožičićev Misal hrvacki i Knjižice od žitija rimskih arhijerejov i cesarov, 1531.

5. Brozićev brevijar tiskan u Veneciji 1561.

Na portalu Glagoljica.hr koji je nastao u okviru projekta Hrvatska glagoljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu  potražite digitalne verzije hrvatske glagoljske baštine, kronološki pregled tiskanih knjiga i povijest glagoljskih tiskara na vremenskoj lenti. Zavirite u digitalizirano izdanje Misala po zakonu rimskoga dvora kao i druga vrijedna glagoljska djela.

Knjižnica HAZU sudjelovala je u projektu digitalizacije glagoljske baštine s 4 djela iz Senjske tiskare koja se mogu pogledati na:

https://glagoljica.hr/?zbirke=i&id=553996.

Ove godine obilježavamo dvije okrugle obljetnice vezane uz fra Dragutina Antuna Parčića (1832.-1902.), i to 190. obljetnicu rođenja i 120. godišnjicu njegove smrti. Knjižnica u svom fondu ima velik broj originalnih knjiga Dragutina Parčića (misali, rječnici i gramatike), kao i literature o Parčiću. Pozivamo vas da pretražite naslove u digitalnom repozitoriju na poveznici:

https://dizbi.hazu.hr/a/?pc=i&id=359760.